PODPROGRAM 2019 – efekty |
![]() |
Wpisany przez Robert Nowak |
wtorek, 08 września 2020 |
1. Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wiślicy z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020. 2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze: • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe); • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane), • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający), • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju), • cukier, • tłuszcze (olej rzepakowy), • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym). 2. Pomoc żywnościowa trafiła do 740 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Wiślica 3. Wydaliśmy osobom potrzebującym: • 35,7092 ton żywności; • 2220 paczek żywnościowych; 4. W ramach Podprogramu 2019 dla 92 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących: • Ekonomiczne - 2 spotkania dla 92 uczestników • Kulinarne - 2 spotkania dla 92 uczestników |