PODPROGRAM 2019 – efekty Drukuj
Wpisany przez Robert Nowak   
wtorek, 08 września 2020

1. Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wiślicy z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);

• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

• cukier,

• tłuszcze (olej rzepakowy),

• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 740 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Wiślica

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

• 35,7092 ton żywności;

• 2220 paczek żywnościowych;

4. W ramach Podprogramu 2019 dla 92 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne - 2 spotkania dla 92 uczestników

• Kulinarne - 2 spotkania dla 92 uczestników