PODPROGRAM 2018 – efekty Drukuj
Wpisany przez Robert Nowak   
poniedziałek, 22 lipca 2019

1. Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wiślicy z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

• tłuszcze (olej rzepakowy),

• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 760 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Wiślica

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

• 35,4616 ton żywności;

• 2280 paczek żywnościowych;

4. W ramach Podprogramu 2018 dla 76 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne - 3 spotkania dla 76 uczestników

• Kulinarne - 3 spotkania dla 76 uczestników