PODPROGRAM 2018 – efekty |
Wpisany przez Robert Nowak | |||
poniedziałek, 22 lipca 2019 | |||
1. Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wiślicy z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019. 2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze: • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe); • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane), • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający), • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju), • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy), • tłuszcze (olej rzepakowy), • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym). 2. Pomoc żywnościowa trafiła do 760 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Wiślica 3. Wydaliśmy osobom potrzebującym: • 35,4616 ton żywności; • 2280 paczek żywnościowych; 4. W ramach Podprogramu 2018 dla 76 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących: • Ekonomiczne - 3 spotkania dla 76 uczestników • Kulinarne - 3 spotkania dla 76 uczestników
|