PODPROGRAM 2017 – efekty Drukuj
Wpisany przez Robert Nowak   
poniedziałek, 23 lipca 2018

1.Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wiślicy z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

2.Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 600 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Wiślica.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 30,0660 ton żywności;
  • 2400 paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2017 dla 60 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • Kulinarne - 2 spotkania dla 60 uczestników
  • Niemarnowanie żywności - 2 spotkania dla 60 uczestników